Zwangerschapstesten werken ongeacht de prijs
Voordat je je arts erbij betrekt, moet je eerst zelf uitzoeken of je zwanger bent. Als dit het geval is, kan je arts het resultaat later bevestigen. De eerste stap is dus altijd de zelftest. En het maakt niet uit of je kiest voor een goedkoop product van de drogist of de premium versie van de apotheek. Alle in de handel verkrijgbare zwangerschapstesten zijn gebaseerd op hetzelfde principe – en zijn daarom allemaal even veilig. Voorwaarde is wel dat je de zwangerschapstesten op de juiste manier gebruikt: Niet te vroeg en precies zoals beschreven op de bijsluiter.
Hoe detecteert de test een zwangerschap?
Elke in de handel verkrijgbare zwangerschapstest is ontworpen om het zwangerschapshormoon HCG in de urine te meten. De afkorting staat voor Humaan Choriongonadotrofine, een hormoon dat uitsluitend tijdens de zwangerschap door het vrouwelijk lichaam wordt geproduceerd. Het kan ongeveer een week na de bevruchting van de eicel voor het eerst worden gedetecteerd. De HCG-concentratie verdubbelt om de twee dagen en bereikt zijn maximumwaarde tussen de 8e en 12e week van de zwangerschap. Dus hoe later je test, hoe hoger de HCG-concentratie in je urine en hoe groter de kans dat je zwanger bent.
Welke soorten testen zijn beschikbaar?
Alle beschikbare zwangerschapstesten verschillen slechts op één punt: de gevoeligheid van hun meting. Zogenaamde vroege testen reageren zelfs op de kleinste hoeveelheden HCG-hormoon in de urine, terwijl de klassieke testen alleen reageren als het hormoonniveau iets hoger is. Als vuistregel geldt: hoe lager de mIU/ml-waarde (milli International Units per milliliter) die op de verpakking staat, hoe gevoeliger de test. Voor een vroege test ligt deze waarde rond de 10, voor een conventionele zwangerschapstest rond de 25 mIU/ml. Te vroeg testen is echter niet aan te raden. Het is waar dat fabrikanten adverteren dat vroeg testen al mogelijk is vanaf de 5e dag voor het berekende begin van je menstruatie. Maar als je per ongeluk de dag van je eisprong verkeerd hebt berekend of als je cyclus niet betrouwbaar was, kan de HCG-productie vertraagd zijn. Als gevolg daarvan werkt de test niet. Het resultaat van een vroege test moet daarom altijd een paar dagen later gecontroleerd worden met een klassieke zwangerschapstest. Zo zit je echt aan de veilige kant.
Hoe gebruik je de zwangerschapstest?
Je houdt de strip uit de verpakking ongeveer 15 seconden rechtstreeks in de urinestraal. Zwangerschapstests waarbij de urine van tevoren in een maatbeker wordt opgevangen zijn nauwelijks nog op de markt – het risico op vervalsing van het resultaat door residuen of bacteriële besmetting in de opvangbeker is te groot. Je sluit de teststrip af met de bijgeleverde plastic dop en legt hem horizontaal op een papieren handdoek. Binnen 15 minuten heb je zekerheid en weet je of je zwanger bent of niet.
Hier is een selectie van zwangerschapstesten: