Vers fruit, groenten en volle granen moeten deel uitmaken van je dagelijkse voeding. Het is ook belangrijk om voldoende foliumzuur en jodium in te nemen - dit voorkomt dat je kind geboren wordt met een neurale buisdefect zoals een open ruggetje. Je krijgt voldoende binnen als je vanaf de eerste dag van je zwangerschap capsules inneemt die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van aanstaande moeders.
Matige lichaamsbeweging in de frisse lucht voorziet je baby van zuurstof en is goed voor je bloedsomloop. Yoga, Pilates en zwemmen versterken ook je spieren. Zo word je fit voor de bevalling.
Stress en hectische activiteit hebben een onmiddellijk effect op de baby - hij klaagt meestal met pijnlijke schopjes. Zorg voor voldoende slaap en rust in je dagelijkse routine. Alleen zo kan je kind ongestoord gedijen.
Als de zwangerschap normaal verloopt, is er niets in te brengen tegen geslachtsgemeenschap met je partner. De baby is beschermd in de baarmoeder en kan geen kwaad. Als je twijfelt, kun je je arts om advies vragen.
Gebruik de tijd om van het samenzijn met je partner te genieten voordat de baby je leven op zijn kop zet. Vliegreizen zijn goed, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap. Langeafstandsvluchten kunnen echter onder bepaalde omstandigheden trombose bevorderen. Vraag vooraf advies aan uw arts.
Zodra je een positieve zwangerschapstest voor je hebt liggen - leg dat pakje sigaretten dan weg! Er is geen betere reden om een gewoonte op te geven die zo schadelijk is voor je gezondheid. Nicotine verhindert dat de baby zuurstof krijgt en verhoogt het risico op groeistoornissen, abruptie van de placenta en vroeggeboorte. Passief roken brengt de baby ook enorm in gevaar.
Dit is niet het moment om 's avonds een glas rode wijn te drinken. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap veroorzaakt afwijkingen bij de baby, zoals groeiachterstand na de geboorte, zenuwbeschadiging en groeivertraging bij de baby.
Het is geen toeval dat je reukzin tijdens de zwangerschap scherper is en dat je misselijk wordt als je alleen al aan bepaalde voedingsmiddelen denkt. Dit is de manier van je lichaam om je te waarschuwen dat je voorzichtig moet zijn, want niet alles in het schap van de supermarkt is goed voor je baby. Rauwmelkse kazen zoals mozzarella, salami of sushi met rauwe vis kunnen listeria bevatten - kleine bacteriën die vooral in onbewerkt dierlijk voedsel voorkomen. Maar zelfs voorgesneden salades uit een plastic zak kunnen besmet zijn. Vanaf de 3e maand van de zwangerschap kan de baby via de placenta besmet raken met Listeria. Dit kan de hersenen, longen en lever beschadigen en leidt niet zelden tot doodgeboorte.
Tegenwoordig is het de standaardpraktijk om een vrouw voor een röntgenonderzoek te vragen of ze zwanger is - en dat is maar goed ook. Hoge doses straling kunnen de foetus beschadigen en tot misvormingen leiden. Toch kan het in sommige gevallen nodig zijn om een röntgenfoto te laten maken. Je arts zal je over alle risico's vertellen als dit gebeurt. Belangrijk om te weten: Moderne röntgenapparaten geven veel minder straling af dan vroeger. Toch moet je altijd goed overwegen of het onderzoek echt nodig is.
De drie fasen van een zwangerschap van negen maanden worden trimesters genoemd. En in…
Wat is toegestaan en wat kun je beter laten staan tijdens je zwangerschap?
Sporten is goed voor je lichaam als je zwanger bent. Laat je inspireren door…
In dit artikel krijg je een kort overzicht van zwangerschapsweken 1 tot en met…